Borstvoeding en pijnstillers

BORSTVOEDING EN PIJNSTILLERS

Borstvoeding en alcohol werkt net iets anders dan bijvoorbeeld borstvoeding en paracetemol (of borstvoeding en ibuprofen). Een pijnstiller heeft natuurlijk weer een ander effect dan alcohol, daarbij zeggende dat borstvoeding en alcohol wat schadelijk zijn dan borstvoeding en paracetemol. We hebben ze hier beide even voor je op een rijtje gezet.

BORSTVOEDING EN PARACETAMOL

Veel vrouwen die borstvoeding geven vragen zich af of een paracetamol, vanwege bijvoorbeeld hoofdpijn of koorts (bijvoorbeeld bij bij griep), kwaad kan bij het geven van borstvoeding. Je kunt, zo nodig, gewoon paracetamol nemen. Zelfs 3-4 x daags 500-1000 mg. Gebruik dit echter zo weinig mogelijk, niet langer dan 5 dagen achtereen en houd u in ieder geval aan de maximale dosering. Dit medicijn komt namelijk wel in de moedermelk terecht, maar is in deze kleine hoeveelheid en gedurende korte tijd veilig voor de baby.

 

BORSTVOEDING EN IBUPROFEN

Je kunt ook ibuprofen nemen als je borstvoeding geeft, gedurende korte tijd. Ook dit medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, wat niet schadelijk is voor de baby als je het medicijn niet langdurig gebruikt. Wel wordt het bij ibuprofen aangraden om even te wachten met borstvoeding. Kortdurend gebruik van acetylsalicylzuur en carbasalaatcalcium bij pijn is waarschijnlijk veilig tijdens de borstvoeding. Maar deze middelen gaan over in de moedermelk. Overweeg na inname 2 tot 3 uur te wachten met het geven van borstvoeding om de blootstelling van de zuigeling te verminderen.

Zowel ibuprofen als paracetamol kun je zonder recept kopen.